dissabte, 29 de novembre del 2014

SOPA DE CAMP

 Avui plou i bufa el vent.........una llevantada important (això diuen)




Be jo no hi entenc de vent i de fenomens meteorològics, però amb un dia com aquest estaria be compartir una recepta que ens inspiri al recolliment i al caliu de la llar. Una recepta sana i energètica: una sopa

SOPA DE CAMP

Ingredients:
300 gr de mongeta blanca cuita
1 kg de bledes tallades a tires
1 ceba gran tallada molt fina
una miqueta de "pimenton de la vera"
una pastilla de caldo vegetal 
sal 
oli d'oliva verge
una miqueta d'all picat

Preparació:
En una olla de fons gruixut saltejar la ceba amb l'oli fins que agafi color daurat, llavors s'ha d'afegir l'all i el "pimenton". Ofegar-ho durant uns segons i afegir les bledes, que prèviament haurem rentat i tallat a tires. Coure-ho durant uns 5 minuts amb l'olla tapada. Afegir 1/2 litre d'aigua bullint amb sal, on hi haurem dissolt la pastilla de caldo vegetal. Finalment afegirem les mongetes blanques i un deixarem uns segons perquè s'incorpori tot junt.

I ara les propietats nutritives de les bledes





És originària dels països europeus de la costa mediterrània i el nord de l’Àfrica. A segle I dC ja es consumia: en menjaven els grecs. I els romans i els àrabs, que van desenvolupar-ne el cultiu i en van descobrir les propietats medicinals. En trobareu tot l’any, però el millor moment per consumir-ne és a la tardor i a l’hivern. Sembla una verdura humil, però està carregada de nutrients fonamentals pel nostre organisme, sobretot minerals com el calci o el potassi i vitamines com la C o l’A. És ideal per a dietes depuratives, és diürètica, té molta fibra  i té molt poques calories.

Propietats nutricionals

Tenen vitamina C (24 g per cada 100 g de bledes), una vitamina antioxidant que intervé en moltes reaccions metabòliques i que ajuda a l’absorció del ferro. També tenen una quantitat no gens insignficant de vitamina A(1.950 unitats internacionals). La vitamina A ens ajuda a combatre infeccions i, entre d’altres coses, és essencial per a la pell, els cabells, les mucoses i els ulls.
100 g de bledes també cobreixen el 25% de les necessitats diàries de potassi, el 30% de les de calci, la meitat del ferro, gairebé la meitat del magnesi i el 20% de de la vitamina E, a més d’aportar iode, àcid fòlic –essencial per a les embarassades—, betacarotens i una petita quantitat de vitamines del grup B.

Efectes sobre l'organisme

Són molt riques en fibra, per tant, són ideals per combatre l’estrenyiment. Si heu de perdre pes, també us ajudaran: en aquest sentit no hi ha cap aliment màgic, però sacien, són força nutritives i tenen poques calories. També són calmants, si teniu problemes digestius o intestinals, i tenen un lleuger efecte diürètic i alleugen les irritacions de les vies urinàries. Tenen efecte alcalinitzant i ens ajuden a no perdre minerals i a millorar problemes de pell com l’acne.
Com hem dit abans, si patiu càlculs renals o litiasi renal, compte, perquè contenen una petita quantitat d’àcid oxàlic. Això no vol dir que no en mengeu, vol dir que no us n’atipeu

Canvis vitals

Fèiem broma amb els traumes infantils relacionats amb les bledes, però la cosa és força seriosa: la nostra relació amb el menjar també és emocional, i si de petits ens han atipat d’alguna menja en concret o ens han forçat de males maneres a menjar coses que no ens agradaven, el més probable és que desenvolupem aversió per determinats aliments. Si és el vostre cas, recordeu que ja no sou nens i que potser val la pena donar una segona oportunitat a determinats aliments. Per sort, la natura ens ofereix múltiples possibilitats per obtenir els nutrients que necessitem cada dia de molts aliments diferents, però ampliar el ventall d’aliments és essencial en una dieta sana: primer, perquè us ofereix més possibilitats nutritives i organolèptiques; i segon, perquè si mengeu molt variat la possibilitat de tenir intoleràncies alimentàries es redueix dràsticament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada