dimarts, 4 de novembre del 2014

LA CARBASSA

Aquests dies enrere he penjat dues receptes sobre la carbassa, però em vaig deixar de explicar les propietats.

Avui us adjunto un petit resum de la procedència i les propietats de la carbassa:





La carbassa és una verdura dolça, plena de minerals i vitamines i amb unes propietats terapèutiques molt interessants. Sembla que es va començar a conrear a l’Àsia meridional, i que d’allà va passar al continent americà. Al segle XV els espanyols la van introduir a Europa. Al nostre país no és gaire popular, segurament perquè és una murga haver-la de pelar.


Propietats nutricionals

La carbassa conté un 90% d’aigua, molt poques calorie si hidrats de carboni i molta fibra. Conté moltes vitamines A i C, i quantitats elevades de vitamines E, B1, B2, B3 i B6. És rica en potassi, calci, magnesi, ferro, cobalt, bor i zinc. També conté folats, betacarotens –responsables del seu color taronja— i diversos àcids, com el linoleic, l’aspàrtic, l’oleic i el palmític i alguns aminoàcids.

Efectes sobre l'organisme

Segons Paul Pitchford, la carbassa resulta útil en casos d’èczemes, disenteria i edemes. També ajuda a regular l’equilibri del sucre en la sang i beneficia el pàncrees, per tant també és bo consumir-ne en casos de diabetis i hipoglucèmia. Per a les persones amb tendència a fer mocs, en especial els nens, sobretot els que prenen llet de vaca, la carbassa ajuda a expectorar i treu el moc del pulmó, els bronquis i el coll. Evidentment no substitueix cap medicament, al·lopàtic o no, però sembla una bona idea prendre’n quan estem constipats. En alguns casos, sembla que la carbassa ha produït lleugeres millores en quadres  d’asma. També és útil per per destruir els cucs intestinals, però la llavor de carbassa és molt més efectiva.

Aquestes són algunes de les propietats més destacades de la carbassa:
- Anticancerígena.
- Diürètica, depurativa i lleugerament laxant per la fibra que conté.
- Sistema immunològic: forma anticossos i produeix glòbuls vermells i blancs.
- Millora la visió, els cabells, les ungles, la pell, les mucoses, els ossos i les dents.
- Útil per tractar problemes cardiovasculars i degeneratius.
- És bona per a l’aparell digestiu: protegeix l’estómac de l’acidesa i a la gastritis.

Canvis vitals

Malgrat les seves fantàstiques propietats la carbassa no és precisament una de les hortalisses més consumides. Incorporeu-la a la vostra dieta, en especial durant la tardor i l’hivern: un dels efectes positius de menjar verdures dolces com aquesta és que tindreu menys ganes de prendre dolços dolents, com el sucre blanc, la sacarina o l’aspartam.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada