dilluns, 8 de desembre del 2014

TARTA D’AMETLLES

Bon dia des de la muntanya.
Ja fa temps que comparteixo receptes i avui m'agradaria fer-ho amb un pastis d'ametlles, que no pots de deixar de provar-lo. Fàcil de fer i fàcil de menjar........

TARTA D’AMETLLES

Ingredients: 125 gr d’ametlla molta, ralladura de llimona, 125 gr de sucre de canya, 3 ous, 60ml oli d’oliva, 50 gr de farina integral, 2 cullerades de llevat, anous, pinyons, ametlles a làmines, sucre de canya, sèsam.

Ratllar la pell de la llimona i barrejar-ho amb el sucre. Incorporar els ous i batre per espai de 2 minuts. Afegir l’oli i les ametlles moltes i tornem a batre uns segons més.
Finalment afegim la farina i el llevat i barregem durant un 5 o 6 segons.
Posar la barreja en un motlle de 22 cm, prèviament untat amb mantega i farina. Posar per sobre les anous, el sèsam, els pinyons i el sucre de canya.
Introduir-ho al forn pre-calentat a 180º durant 30 minuts.

Propietats nutricionals

Un grapat d’ametlles pelades –que serien de dotze a quinze–, té un valor calòric d’unes 112 quilocalories, que és semblant al d’un got de llet sencera de vaca, però, a diferència d’aquesta, les persones sensibles a la lactosa o a la proteïna de vaca toleren més bé les ametlles.
L’ametlla amaga dins seu la capacitat d’esdevenir un arbre, i per això el 50% del pes de l’ametlla són greixos, la majoria dels quals són àcids grassos monoinsaturats, en concret àcid oleic –que potser us sona perquè és el mateix que el de l’oli d’oliva. Una dieta rica en aquest tipus de greixos –com és el cas de la mediterrània– té un efecte positiu sobre la regulació de contingut de colesterol i triglicèrids, els greixos considerats “perillosos” per a la salut de cor i artèries.
El 20% de l’ametlla és proteïna, una proporció similar a la de la carn; per aquesta raó les dietes vegetarianes es poden beneficiar del consum habitual d’aquesta fruita seca. A més, és una de les poques fonts vegetals que conté un aminoàcid essencial –l’arginina– imprescindible en l’etapa de creixement dels infants.
Encara que no ho sembli, l’ametlla és la fruita seca amb la proporció més alta de fibra: el 15% de l’ametlla ho és i, d’aquesta, la majoria és del tipus soluble. La fibra soluble és idònia per provocar sensació de sacietat, afavorir el creixement de la flora bacteriana i estimular els moviments intestinals.
Les ametlles tenen un contingut elevat en calci; per exemple, 100 g d’ametlles aporten 235 mil·ligrams de calci, que és quasi el doble de calci que en 100 centímetres cúbics de llet (equivalent a mig got). I a més l’ametlla conté també un altre mineral valuós per als ossos, el magnesi, que facilita la fixació del calci a l’esquelet i també evita les rampes a les cames.
Finalment, són riques en vitamina E, que és un antioxidant molt potent que ens protegeix dels radicals lliures i, per tant, amb efecte antienvelliment i també reductor del colesterol.

Efectes sobre l'organisme

Els efectes beneficiosos de les ametlles sobre l’organisme són variats: actuen enfortint ossos, cor, pell, ulls, cabells, etc. Això fa que alguns autors les considerin aliment-medicament, i que les “receptin” en quantitats moderades diàriament amb l’esmorzar o berenar (Moritz, Los Secretos Eternos de la Salut, 2008).
Des de l’antiguitat s’han utilitzat les ametlles per les seves propietats medicinals: contra la tos, per abaixar la tensió arterial, per protegir el fetge i com a antiinflamatori i cicatritzant.
La dosi recomanada és d’un grapat a dos al dia (uns 12-25 grams). Tampoc cal menjar-ne més, perquè en excés poden resultar indigestes. La millor manera de consumir les ametlles és comprar-les amb closca i anar trencant només les que necessitem perquè així es conserven millor. La pell que cobreix l’ametlla és una protecció que té contra la picada dels insectes i les infeccions dels fongs, per tant és molt indigesta i convé eliminar-la. Per fer-ho el millor és deixar-les en remull durant la nit o bé, si tenim pressa, escaldar-les uns segons en aigua bullent i colar-les per, encara calentes, treure’ls la pell amb facilitat.
Cal recordar que, si volem mantenir els efectes positius dels greixos insaturats, no convé fregir-les, torrar-les ni garapinyar-les.

Canvis vitals

L’ametlla és un aliment de naturalesa dolça, que, segons la medicina tradicional xinesa, ha de ser el sabor predominant a la nostra dieta; però hem de vigilar perquè no tots els aliments dolços provoquen el mateix efecte. Hi ha tres tipus de dolç i justament el de les ametlles té un efecte enfortidor i tonificant per a l’organisme. Per això hem començat aquest rebost amb el lema: “Posa un grapat petit d’ametlles a la teva vida cada dia i comença a experimentar un gran canvi!”.
La medicina ayurvèdica de l’Índia considera les ametlles reconstructores de l’estructura bàsica del cos (els ossos i la sang) i el seu oli com un nodridor molt potent de la pell, especialment en els casos de dermatitis, psoriasi, pells seques i cremades superficials. D’aquí ve la llarga tradició cosmètica d’utilitzar les ametlles en les cremes hidratants.
.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada