divendres, 26 de desembre del 2014

CRESPELLE DELICATE

BON DIA.
El dia de Nada ja ha marxat i ara toca Sant Esteve:


"Sant Esteve és el dia que ve després de Nadal, això és, el 26 de desembre, festivitat de Sant Esteve màrtir. En l'estructura social patriarcal dels segles precedents, la festivitat de l'endemà de Nadal (igual que el Dilluns de Pasqua Florida) responia a la necessitat funcional de disposar de prou temps per tornar a peu, generalment, des del mas pairal on s'havia celebrat la festa fins al domicili de cadascun dels diversos membres de la família. L'extrema dificultat de viatjar de nit obligava, sempre, a ajornar el viatge de retorn fins l'endemà, i per tant quedava com un dia no-útil a efectes laborals; i així fins a derivar en dia festiu. La dita popular "Per Nadal, cada ovella al seu corral; per Sant Esteve, cada ovella a casa seva" descriu molt bé aquest fenomen social, gregari o de clan, entorn del mas pairal en les festes assenyalades.
Catalunya, és tradicional que la família es reuneixi a menjar amb l'altra meitat que no havia pogut el dia anterior. Al Principat és tradicional menjar canelons de primer i pollastre farcit o tall rodó de segon. De postres sempre cauen neules i torrons.
Hi ha una tradició prou estesa que fa que els més menuts de la casa hagin d'enfilar-se damunt d'una cadira per dir un poema (i no un vers) en veu alta. Si a la gent gran els agrada, el nen s'endurà uns quants diners de premi. El següent és un poema típic:
     Sóc petitet així
     no conec ningú
     només el papa, la mama,
     les neules i els torrons.
     I aquí tinc una butxaqueta
     per ficar-hi calerons!!!
Al País Valencià la mateixa festivitat es coneix com a Segon dia de Nadal o Sant Esteve. La tradició és menjar amb la família paterna, ja que el dia de Nadal és tradició menjar amb la família materna.
A les Illes Balears la mateixa festivitat es coneix com a Segona festa de Nadal o Sa mitjana festa"

I com diu la tradició avui és dia de canelons........doncs jo us proposo una recepta ben diferent per trencar o canviar.....(RECEPTA QUE EM VA TRANSMETRE LA MEVA AMIGA, LA MEVA INSPIRADORA-MENTORA I QUE VULL DEDICAR-LI I DONAR-LI LES GRÀCIES)

CRESPELLE DELICATE (CREPS FARCITS I AL FORN, una autèntica delícia pel paladar) (font: Rosaria Simone) 
MASSA DE CREPS (30 unitats)

Ingredients:
300 gr de farina
2 ous
200 ml de llet
¼ c/c de sal
½ c/s d’oli oliva
½ c/s de sucre
¼ vaset de ron o conyac

Preparació:
Afegir tots els ingredients en una batedora eléctrica i batre fins que desapareguin els grumolls i quedi lleuguerament líquid.
Ara ja podem fer les creps.

CRESPELLE DELICATE

Ingredients:
12 creps
100 gr de pernil dolç
250 gr de carbassó
1 ceba petita
Sal
Oli
100 gr de formatge suau (havarti, mozzarella, tendre)
200 ml de nata líquida
Formatge parmesà

Preparació:
Netejar els carbassons i tallar-los en “juliana”. En una paella posar-hi una mica d’oli i la ceba picada i deixar que s’enrosseixi una mica. Després afegir el carbassó i deixar-lo coure fins que s’estobi. Retirar-ho del foc.
Tallar el pernil dolç i el formatge a tires estretes i afegir-ho al preparat anterior per poder farcir els creps i enrollar-los com si fossin canelons.
En una recipient pel forn posar les base una capa de nata líquida i a sobre anar distribuint els “canelons” , tornar a cobrir-ho amb més nata i finalment espolsar-hi formatge parmesà ratllat.
Fornejar-ho a 160º durant  15 minuts.





I ara una miqueta de música

ED SHEERAN-THINKING OUT LOUD

I unes quantes imatges













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada