diumenge, 10 de maig del 2015

EL BRIOIX (font: llibre Aquí hi ha teca d'Assumpta Miralpeix)

El brioix tot i ser d'origen francès és una pasta del segle XX. A partir d'aquesta base es pot derivar al Tortell de Reis, coques de Sant Joan i Sant Pere. El brioix es fa a partir d'una pasta mare feta amb llet o aigua tèbia, llevat de forner i farina, que s'incorpora a la pasta feta amb farina, ous i mantega. La clau de la fermentació és que el llevat no estigui passat i que la fermentació de la pasta es faci en un lloc ni massa fred ni massa calent.

PASTA DE BRIOIX                           
                                                     

Ingredients: 
400 gr de farina (de força millor)
125 gr de mantega estovada
125 cc de llet tèbia
3 ous
20 gr de llevat de forner
sal

Preparació:
Es desfà el llevat amb la llet tèbia i 100 gr de farina. Es deixa reposar fins que hagi doblat el volum i tapada amb un drap de cuina. Aquesta és la pasta mare. Amb la resta de farina es fa un cercle en un bol i dins es posen els ous un pols de sal i una cullerada d'aigua tèbia. A mesura que es treballa la pasta es va afegint la mantega estovada i quan ja es tota incorporada s'afegeix la pasta mare, fins que quedin ben barrejades. A partir d'aquí s'ha de treballar amb la mà perquè airegi i quan ja no s'enganxa ja és al punt. Es torna a deixar reposar una altra vegada fins que doble el volum.  
En la plata del forn i folrada de paper es fan boles o dins d'un motllo de magdalenes es posa la massa i es deixa al forn a 180º durant uns 15 minuts.
Es poden pintar amb una mica de rovell d'ou i posar-hi també una mica de sucre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada